Zwarte Piet blijft bij RTL zwart tijdens de komende viering van Sinterklaas. Via RTL Telekids zendt de zender al jaren de Club van Sinterklaas uit.

Ook dit jaar komt er onder dezelfde naam een film in de bioscoop. De pieten in de Club van Sinterklaas zijn volgens RTL neergezet als kinderhelden en houden daarom hun eigen uiterlijk.

“We zien het sinterklaasfeest als een feest voor kinderen en staan achter hetgeen we de afgelopen jaren hebben uitgezonden. Juist omdat het een feest voor kinderen is, is eenduidigheid in onze ogen heel belangrijk. Wij gaan mee in de keuzes van de brede Nederlandse samenleving, waar deze discussie naar onze mening ook thuishoort. Mocht op termijn de uitkomst van de deze maatschappelijke discussie vragen om een verandering van het uiterlijk van piet, dan zullen wij daarin volgen”, aldus RTL.

Vanwege de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet doen andere zenders aanpassingen of hebben dat vorig jaar al gedaan.

Kinderzender Nickelodeon introduceert dit jaar ongeschminkte pieten in de nieuwe dagelijkse sinterklaasserie ‘Op weg naar pakjesavond – Sint vermist!’. Het Sinterklaasjournaal loopt nog niet vooruit loopt op de verhaallijn van dit jaar, maar heeft vorig jaar wel wat veranderingen doorgevoerd. Ook diverse supermarkten, winkels en de scholen veranderen de pieten vanwege de discussie over het uiterlijk.

'Kleur van Piet onbelangrijk voor kinderen'

De kleur van Zwarte Piet maakt kinderen niks uit. Het gaat de kleintjes er vooral om dat ze tijdens Sinterklaas een cadeautje krijgen, zegt psycholoog Gerrit Breeuwsma, verbonden aan de Universiteit van Groningen. "Voor kinderen mag Zwarte Piet blauw, geel of groen zijn. Het draait voor hen alleen maar om de cadeaus. De hele discussie over de kleur van Zwarte Piet is vooral een probleem van de volwassenen."

Hij haalt als voorbeeld een verhaal aan van een kleuterjuf die zich in bijzijn van de kinderen verkleedde als Zwarte Piet. De kinderen gingen meteen mee in haar rol en vergaten dat ze de juffrouw was.

"Het is eerder gezond voor de kinderen als volwassen ermee ophouden zich kinderachtig op te stellen. Ze kunnen zich beter afvragen of het niet verwarrend voor kinderen is dat ze zich steeds zo druk maken over een kinderfeestje. Onder kinderen zijn ook nooit discussiegroepjes over de kleur van de pieten ontstaan. Kinderen hebben ook geen probleem met hulpsinterklazen, die vinden ze vaak net zo leuk als de 'echte' sint."

Eén lijn trekken over uiterlijk

Breeuwsma stelt dat het voor ouderen belangrijk is om vast te houden aan de herinneringen uit hun kindertijd. "De pieten waren toen zwart en dat moet voor hen zo blijven. Maar de kinderen hebben dat beeld niet. Ze zijn heel flexibel als het gaat om het verhaal rond de sint. Ze zijn bereid te geloven in het verhaal. De sint is in der loop der jaren ook voortdurend veranderd. Maar dat is voor kinderen nooit een probleem geweest. Ook de zwarte pieten zijn allang geen boemannen meer en ze nemen niemand meer mee in de zak."

Hij vindt het wel verstandig dat er één lijn wordt getrokken over het uiterlijk van Zwarte Piet om een einde te maken aan al die discussies. "Er zal ongetwijfeld een nieuw soort piet komen, als we het daarover eens worden, kan er weer zonder ophef sinterklaas worden gevierd."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl